Thursday, February 15, 2018

Borbély Béla Göncz Árpádról: „És nincs katonatiszt, aki lelője…”Felettébb kellemes meglepetés volt, amikor Lovas István, akit szakmailag, erkölcsileg és politikailag kimondhatatlanul sokra tartok, a blogján méltatta apám, Borbély Imre könyvét, a következő címmel: „Borbély Imre édesapja Gönczről annak Trianon kijelentése miatt: „És nincs katonatiszt, aki lelője”. Hadd idézzük Lovast: Az idén januárban elhunyt Borbély Imre, volt RMDSZ elnökségi tag poszthumusz életinterjú kötete a napokban jelent meg  „Harc a nemzet érdekében” címmel. A könyv csodálatos. Olyan bátor textussal, mint amilyen szerzője volt. Kimagaslott társai közül.”

 

E passzust idézte a nemzeti újságírás két másik ásza, Bayer Zsolt és Ágoston Balázs is.
Nem hiányozhat e könyvrészlet a blogról sem. (BZSA)


(Apámmal Temesváron 2014. március 15.-én)
Íme:


"Találkozás a magyar államelnökkel

A vadászterem fölötti teremben fogadott minket Göncz Árpád ezután. Egy sztenogramot vezető fiatal hölgy volt vele. Különben egyedül volt. És akkor pár szót beszélt minden delegáció-taggal.
Udvariasságból sorban meghallgatta a bemutatkozásainkat. A beszélgető partnere neki nem elsősorban Domokos Géza volt, hanem Szőcs Géza. Feltehetően az írók közti régi ismeretség okán. Szőcs Gézának mesélvén – ők pertuban voltak egymással –, de tulajdonképpen mindnyájunknak szólva, olyan felvezetéssel, hogy nem akar senkit se megsérteni közülünk, mondta el azt, amit akart. Konkrétan azt, hogy ottlétünk idején, a nála tett látogatásunk kapcsán mi jutott neki az eszébe. Két héttel azelőtt találkozott Vaclav Havellel. „Hosszú beszélgetés után azt mondtam Havelnek, hogy nagy szerencséje Magyarországnak Trianon, mert ezáltal nincs nemzeti kisebbsége.
TKA: (döbbenten) Ezt mondta… Göncz Árpád.
BI: Göncz Árpád. És akkor sorban kérdezett mindenkit, hogy ugye nincs megsértve ettől. A többiek ott ötöltek-hatoltak, hogy nem, nem, nem, hát dehogy, megértik ők ezt, amit mondott. Amikor hozzám került a szó, azt mondtam, hogy mélységesen meg vagyok sértve, engem a szívem legmélyén érintett ez.
Akkor többet hozzám nem szólt egy szót sem, hanem egyből a gyorsírásos feljegyzést vezető lány felé fordult: „Akkor ez nem kerül a protokollba.” És röviden búcsúzott tőlünk. Közben mindenki felé fordulva megkérdezte: „Ugye ezzel nem mennek a sajtó elé?” Engem is megkérdezett. „Én nem ígérek önnek semmit” – mondtam.
Kimentünk, ott volt a sajtó. Három tévékamera előtt elmondtam az egészet. Soha sehol meg nem jelent.
TKA: És írásban valahol eddig?
BI: Sehol. Hazamentem, és olyan meggondolatlan voltam, hogy édesapámnak, aki a budai vár védői közé tartozott, és két hónapot harcolt ott az első vonalban, elmondtam ezt az esetet. 
(Nagyapám, Borbély Béla)
Ő magába roskadt, hosszú percekig nem szólt egy szót sem, és egy gesztussal elhárította, hogy én szóljak, vagy vigasztaljam, majd felém fordult, és nagyon kitisztult arccal azt mondta nekem: „És nincs katonatiszt, aki lelője!”
Ez volt a verdiktum.
TKA: Ez egy igaz ember reakciója volt.
BI: Ez bennmaradhat az interjúban. Édesapámnak tartozom ezzel.
Ennyit mondott csak: „És nincs katonatiszt, aki lelője.”
Mert az egyértelmű, hogy Göncz Árpádnak személy szerint lehet ilyen véleménye, de ő minket nem személyes látogatáson fogadott, hanem Magyarország köztársasági elnökeként hivatalos látogatáson. Elnökként egy anyaországától elszakított, idegenek által elnyomott magyar kisebbség képviselőinek nem vághatja ezt az arcába, hogy kellemes neki az amputációnk."


1 comment:

 1. Meg akarom osztani a vallomásomat mindannyiótokkal, házasságot kötöttem a férjemmel 2 évvel ezelőtt, kezdjük otthon az otthoni problémákat, abbahagyjuk az ágyon aludni, küzdenek a kis dolgokért, ami késő este jön haza, túl sok italt alkohol és alvás más nõkkel. Soha nem szerettem senki embert az életemben, kivéve őt. Ő a gyermeke apja, és nem akarom elveszíteni, mert olyan keményen dolgoztunk, hogy ma a miénk vagyunk. Néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy élni fog engem és a gyermeket, hiszen tudja, hogy az egyedülálló anya néha nehéz lehet, és ezért nincs senki, aki megfordul, és szívrohamom volt. Felhívtam az anyámat, és elmagyaráztam neki mindent, anyám Dr. OGUDU-ról mesélt nekem arról, hogyan segített neki megoldani a problémát apja és apám között, és meglepődtem, mert három és fél évig nem voltak egymás között, olyan csoda volt, mintha visszajönnek egymáshoz. Dr. OGUDU-nak címeztem az e-mail címére: [obuduyang@gmail.com]
  és mindent elmagyarázott neki, így megígérte nekem, hogy ne aggódjon, hogy varázsolni fog, hogy visszajönjenek a dolgok. A problémám két napon belül meg fog oldódni. Szóval varázsolt nekem, és két nap elteltével a szerelmem visszatért, és megkért, hogy megbocsátsam neki. Nagyon boldog vagyok. ezért ezért döntöttem úgy, hogy megosztom a tapasztalataimat minden megjegyzéssel valakinek, aki valaha is megy keresztül, csak annyit kell tennie, hogy e-mailt küld. e-mail cím: [obuduyang@gmail.com] a következő megoldásokra

  mint például:
  1) LOVE SPELL
  2) JAVASOLT SPELL
  3) GET MY EX BACK SPELL
  4) MÁRKÁBAN
  5) PROMOTION SPELL
  6) VÉDELMI SPELL
  7) STOP A DIVORCE SPELL
  8) BÍRÓSÁG
  9) WAREWOLF / WITCHES SPELL
  10) IMMIGRÁCIÓS SPELL
  11) POWER SPELL
  12) SEPERATION SPELL
  13) TEGYEZNI A GYERMEKEK VISSZA A CSATLAKOZÁSÁT
  14) Gyógyító varázslat, mint például:

  HIV,
  RÁK,
  ASZTMA,
  IMPOTENCIA,
  LOW SPERM COUNT,
  Meztelenség / terméketlenség

  Most lépjen kapcsolatba vele: Email obuduyang@gmail.com

  ReplyDelete